088 20 314 56

Cijfers over CSE (OPS)

29 juni 2022

De schildersziekte (CSE, OPS) is een ziekte die door langdurige blootstelling aan organische oplosmiddelen wordt veroorzaakt. Niet alleen schilders staan bloot aan oplosmiddelen, maar ook autospuiters, drukkers, schoonmakers en woningstoffeerders. Oplosmiddelen zitten onder meer in verf, lijm, inkt en schoonmaakmiddelen. Bij langdurig gebruik tasten ze het zenuwstelsel aan, waardoor er hersenschade optreedt. CSE is de afkorting van ‘chronic solvent-induced encephalopathy’.

Sinds de start van de regeling CSE in maart 2020 heeft het OPS-Loket 568 aanvragen in behandeling genomen. Tot en met 31 december 2022 hebben 356 aanvragers de tegemoetkoming ontvangen. 167 aanvragen zijn afgewezen. De belangrijkste reden voor een negatief advies was dat geen CSE kon worden vastgesteld. In samenwerking met de SVB heeft het OPS-Loket van de mensen die de tegemoetkoming hebben ontvangen kenmerken als geslacht, leeftijd en woonplaats geanalyseerd en onderzocht in welke sectoren en beroepen de blootstelling heeft plaatsgevonden.

Belangrijkste gegevens
• Mensen met CSE zijn bijna altijd man en meestal tussen de 50 en 75 jaar op het moment van aanvraag van de tegemoetkoming.
• De meeste mensen met CSE wonen in Overijssel, Noord Brabant of Gelderland.
• De belangrijkste bronnen van blootstelling aan oplosmiddelen zijn in volgorde van omvang: schildersbedrijven in de bouwnijverheid, garages en autospuiterijen, de hout-,meubel,
metaalproducten- en grafische industrie.
• Schilders, autospuiters, verfspuiters, drukkers en stoffeerders zijn de beroepsgroepen met de meeste slachtoffers.
• De meeste slachtoffers zijn in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw aan oplosmiddelen blootgesteld.
• 70% van de slachtoffers verklaart zonder beschermingsmiddelen te hebben gewerkt.
• Thinner en synthetische verf zijn de meest genoemde materialen, gevolgd door (synthetische) lakken (47).

Klik op deze link voor de uitgebreide informatie over de kenmerken van slachtoffers met CSE die de tegemoetkoming hebben ontvangen.

Bijlage: Schildersziekte raakt niet alleen schilders. Factsheet over CSE. Maart 2023


Actueel